Menu Close

Reconstrucția sânilor

Reconstrucția sânilor

Intervențiile de reconstrucție a sânilor se adresează femeilor care au suferit operația de mastectomie uni- sau bilaterală. Se pot efectua odată cu mastectomia sau după o perioada de timp (totdeauna după efectuarea radio- sau chimioterapiei la cazurile unde acestea sunt necesare).

Metodele de reconstrucție sunt cu lambouri, cu implante mamare sau combinate (care folosesc atât implant cât și lambou).

Metoda cu implant este asemănătoare cu operația de mărire a sânilor și se adresează pacientelor care au suficientă piele rămasă și mușchiul pectoral în zona operată pentru a acoperi implantul. Această metodă nu are cele mai bune rezultate din punct de vedere estetic, mai ales la cazurile la care nu s-a reușit păstrarea areolei și mamelonului (acestea se pot reconstrui dacă lipsesc). Uneori este nevoie să se intervină și pe sânul sănătos, ridicarea lui și eventuala micșorare, pentru a obține sâni cât mai simetrici (simetria perfectă este imposibil de obținut).

Dacă pielea nu este suficientă cantitativ, dar este calitativ bună, se poate face expandarea (întinderea) acesteia prin introducerea operatorie a unui “balon” subcutanat, care se umflă progresiv cu ser fiziologic formând astfel spațiul în care se va introduce, într-o a doua operație, implantul mamar siliconic. Dezavantajul celor două operații poate fi evitat prin folosirea unor implante speciale care sunt parțial umplute cu gel siliconic restul de volum fiind umplut progresiv prin injectarea post-operator cu ser fiziologic.

Metoda cu lambou se adresează pacientelor care au piele insuficientă și de slaba calitate în zona operată. Aceasta presupune folosirea pentru reconstrucția sânului a unui mușchi împreună cu grăsimea și pielea care îl acoperă, de obicei de pe abdomen sau de pe spate. Are ca dezavantaje faptul că determină o oarecare “invaliditate” prin recoltarea acestui mușchi, produce o nouă cicatrice, dar aspectul sânului astfel reconstruit este de obicei superior reconstrucției cu implant. Avantajul este și financiar, nu impune cheltuieli pentru implant și expander.