Menu Close

Remodelarea corporală după chirurgie bariatrică

Creșterea progresivă a numărului de intervenții bariatrice se datorează atât faptului că obezitatea morbidă este tot mai frecventă cât și faptului că, chirurgia bariatrică a evoluat cu ajutorul chirurgiei laparoscopice și apariției stapler-elor mecanice.

Procedurile bariatrice determină o scădere masivă de greutate, dar pacienții rămân cu un exces de piele flasca care are potențialul de a cauza diverse probleme medicale (iritații, dermatită, ulcerații), pe lângă aspectul estetic neplacut. Acești pacienți pot prezenta exces cutanat major în șase regiuni ale corpului: față și gât, sâni, brațe și axile, spate, mijloc și coapse. Remodelarea corporală chirurgicală se poate începe la 18 luni după intervenția bariatrica și după 3 luni cu greutate stabilă. Intervențiile de corectare se pot efectua separat sau asociat, de obicei la 3 luni interval între ele, dar astfel încât o operație sa nu dureze mai mult de 6 ore.

Cel mai frecvent se începe cu abdominoplastia circumferențiară. Prin acest procedeu se îndepărtează pliul cutanat excesiv rămas în partea inferioară a abdomenului (burta) și a spatelui, și se întărește peretele muscular. În cursul acestei intervenții se pot corecta și zona pubiană sau se poate asocia lifting-ul feselor.

Lifting-ul brațelor, numit și brahioplastie, îndepărtează excesul de piele de pe partea inferioară (când acestea sunt la 90 de grade față de corp) a brațelor. Concomitent se poate corecta și aspectul axilei, se poate exciza și un pliu ce poate fi întâlnit în partea infero-laterala a toracelui, sau se poate asocia cu lifting-ul sânilor.

Lifting-ul sânilor reprezintă un stadiu important în reconturarea corpului deoarece la nivelul acestora se produc modificări majore în urma scăderii în greutate. Procedurile obișnuite de lifting au fost adaptate pentru aceste modificări. La bărbați s-au adaptat procedurile de tratare a ginecomastiei în scopul îndepărtării sânilor.

Corectarea pliurilor de pe spate și șolduri este necesară, pe lângă scopul estetic, și în scopul rezolvării dificultăților în găsirea îmbrăcămintei.

Lifting-ul coapselor este una din cele mai dificile și provocatoare intervenții din cadrul remodelării corporale postbariatrice. Rezultatul acestei operații este influențat și de rezultatul unei abdominoplastii sau al unui lifting fesier anterior efectuat.

Lifting-ul feței și al gâtului este necesar, la persoane, de obicei de peste 45 ani, la care scăderea în greutate a determinat un exces cutanat semnificativ asociat cu deficit de volum, coborârea structurilor anatomice moi și adâncirea ridurilor.