Lifting facial

Lifting facial

Este este operația prin care se întinde și ridică pielea feței la persoanele (femei sau bărbați) care prezintă “căderea” acesteia cu formarea de falduri și riduri. Ca urmare a îmbătrânirii (precum și sub influența stress-ului, a razelor ultraviolete, gravitației și chiar a fumatului) pielea și mușchii feței își pierd elasticitatea. Rezultatul este adâncirea ridurilor din jurul gurii, “căderea” pielii pe marginea mandibulei și la nivelul gâtului. Lifting-ul întinerește, “dă timpul înapoi”, dar nu înfrumusețează. Efectul lifting-ului este temporar, cel mult 7-10 ani, deoarece pielea și musculatura continuă să îmbătrânească și vor reîncepe să cadă.

Operația

Se face în anestezie generală (în special pentru tipurile de proceduri mai lungi) sau în anestezie locală combinată cu sedare. Incizia clasică (pe ambele parți ale feței) este verticală din zona tâmplei, în jos în fața urechii, apoi pe sub lob și în sus în spatele ei, până la jumătatea urechii de unde se taie orizontal câțiva cm în pielea păroasă, spre ceafă. Uneori este nevoie de o incizie suplimentară (de câțiva cm) sub bărbie, pentru a opera și gatul (la care se poate face și lipoaspirație). Prin aceste incizii pielea și grăsimea se ridică de pe mușchii feței (care sunt și ei parțial întinși) și se întinde trăgând-o în sus și spre ceafă, apoi se rezecă surplusul de piele și se suturează. Uneori se poate lăsa în spatele urechii un tub mic pentru eliminarea posibilelor secreții, care se scoate după 1-2 zile. La sfârșitul operației se aplică un pansament compresiv care va cuprinde tot capul, uneori și gâtul.

Post operator

Există un disconfort moderat determinat de durerea combinată cu o senzație de amorțeală a feței. Pielea feței va fi tumefiată, palidă, cu echimoze, trăsături distorsionate și mișcări greoaie. Acestea persista pentru 2-3 săptămâni, perioadă în care trebuie să evitați efortul fizic și cele mai mici traumatisme ale feței (inclusiv expunerea la soare). După 7 zile se scot firele de sutura din jurul urechii, iar după 14 zile cele aflate în pielea păroasă.

Complicațiile care pot să apară sunt: sângerarea cu formare de hematom (care trebuie eliminat chirurgical), infecția (foarte rar), lezarea unui nerv (determina paralizia, uneori permanentă, a unui grup muscular facial), necroza cutanată (foarte rar), formarea de cicatrici inestetice (la persoanele care au acestă tendință). Ca efecte secundare ale operației sunt de menționat îngustarea perciunilor și, la bărbați, apariția bărbii în spatele urechii.