Lipoaspiratia
Numita si liposuctie sau liposculptura, este procedeul de chirurgie estetica de indepartare a tesutului gras din zonele in care acesta se gaseste in exces realizandu-se astfel modelarea corpului. Nu este o metoda de slabire, desi produce o scadere in greutate. Prin lipoaspiratie se extrag celulele grase dintr-o zona a corpului si, deoarece aceste celule nu se pot reface, in zona respectiva nu se mai depune grasimea in exces atat timp cat se mentine o greutate constanta.
O persoana care se alimenteaza in exces se va ingrasa prin depunerea grasimii preponderant in alte zone. Rezultatele cele mai bune se obtin la persoanele cu greutate normala care au exces de grasime in unele zone ale corpului. Rezultate bune se obtin si la persoanele cu un usor exces de greutate care, imbinand un regim alimentar adecvat cu exercitiile fizice, pot face si una sau mai multe lipoaspiratii seriate, obtinand pe langa o imbunatatire a formei corpului si o greutate coporala mai mica.
Interventia
Operatia estetica incepe prin injectarea în zona de aspirat a unei solutii care permite aspirarea celulelor grase si reduce sangerarea (in plus are rol anestezic la lipoaspiratiile de mic volum care nu se fac cu anestezie generala). Se fac apoi incizii mici, (sub 1 cm, de obicei cate 2-3 pentru fiecare zona si cat mai ascunse) prin care se introduc în grasime canule speciale (tuburi metalice) cu care se aspira grasimea. Grasimea se poate extrage din orice zona, dar cele mai bune rezultate se obtin la abdomen si talie, coapse si genunchi, sani (si la barbatii cu ginecomastie). Volumul de grasime care se poate elimina la o operatie poate sa ajunga la cativa litri (chiar 5-6 litri, cu o scadere de greutate de pana la 7-10 kg). Durata unei lipoaspiratii este de 1-4 ore.
Postoperator
Dupa lipoaspiratie este obligatorie purtarea unui corset elastic (burtiera, vesta, chilot, pantalon), compresiv, timp de 1 pana la 3 saptamani, inclusiv noaptea. Acestea ajuta la revenirea pielii pe noul contur si la dezumflarea zonei aspirate. Postoperator zona aspirata este tumefiata, cu echimoze (vanatai), pielea este amortita si sunt prezente dureri (asemanatoare cu cele dintr-o febra musculara accentuata). Rezultatul postoperator se obtine circa 75% dupa 1 luna, iar rezultatul final este la 3 luni postoperator.
Complicatii
Complicatiile sunt rare: hemoragie sau hematom (poate necesita reinterventie chirurgicala pentru rezolvare), formarea de serom (este usor de eliminat, preventiv se poarta corsetul), infectia si necroza cutanata (“moartea” pielii) apar extrem de rar. Vindecarea proasta a cicatricilor apare rar, doar la persoanele care au aceasta tendinta; mici neregularitati sub piele, palpabile dar nu vizibile, dispar în cateva luni cu ajutorul masajului; “falduri” ale pielii pot sa apara la persoanele cu pielea de slaba calitate sau la care se scoate multa grasime – vor necesita excizia chirurgicala; asimetrii sau neregularitati de contur la pacientii la care se scoate multa grasime (necesita o reinterventie în anestezie locala pentru corectie). Lipoaspiratia nu corecteaza celulita (poate produce o usoara ameliorare) si poate accentua vergeturile.