Tratamentul cicatricilor și tatuajelor
Cicatricile insulare (ca o “pată”) și tatuajele pot fi tratate cu metode chirurgicale și ne-chirurgicale.
Tehnicile chirurgicale sunt excizia (eliminarea prin tăiere cu bisturiul a cicatricii/tatuajului) urmată de sutură (atunci când cicatricea/tatuajul sunt de mici dimensiuni) sau de plastia cu grefă de piele (care lasă o altă cicatrice la locul de recoltare a grefei de piele).
Cel mai bun rezultat din punct de vedere estetic se obține prin folosirea expanderelor cutanate. Expanderul este un dispozitiv asemănător unui balon, care printr-o incizie se introduce sub pielea sănătoasă de lângă cicatrice/tatuaj. Expanderul se umflă progresiv (în circa 2 luni de zile) întinzând pielea de deasupra lui care va fi folosită pentru a repara zona din care se scoate cicatricea/tatuajul. La final, în locul unei cicatrici sau unui tatuaj (să zicem cu suprafața de 5×5 cm) se obține o cicatrice postoperatorie liniara (subțire, cu lungime de 6-7 cm).
Cicatricile liniare postoperatorii sau posttraumatice se pot ameliora prin excizie și sutură, aplicare de unguente sau plasturi pe bază de silicon și, uneori, prin injectarea unor substanțe speciale.